Ε.ΔΥΜ.ΜΕ.

Αρχική » Εκδόσεις » Πρακτικά Συνεδρίων

Πρακτικά Συνεδρίων

book_guide_hero_booksΣτην κατηγορία αυτή θα βρείτε τα πρακτικά συνεδρίων, τα οποία διοργάνωσε και υλοποίησε η Εταιρεία Δυτικομακεδονικών μελετών είτε μόνη της είτε με άλλους δημόσιους ή/και ιδιωτικούς φορείς.

Στόχος της Ε.ΔΥΜ.ΜΕ. είναι η σοβαρή επιστημονική μελέτη της ιστορίας και του πολιτισμού της Δυτικής Μακεδονίας, όσον αφορά την ιστορική γεωγραφία, την κοινωνία και οικονομία, την πολιτιστική ταυτότητα, αφενός σε συλλογικό επίπεδο αλλά και ως προς την προσωπογραφία. Ιδιαίτερο είναι, επίσης, το ενδιαφέρον τόσο για τη μικροϊστορία, όσο και για τη μελέτη των σχέσεων και αλληλεπιδράσεων της Δυτ. Μακεδονίας με τις όμορες περιοχές αλλά και στο ευρύτερο πλαίσιο του ιστορικού γίγνεσθαι στην Κεντρ. και ΝΑ Ευρώπη.

Η Ε.ΔΥΜ.ΜΕ. φιλοδοξεί να αποτελέσει το επιστημονικό βήμα για όλους τους επιστήμονες της ιστορικής έρευνας, που ασχολούνται με νέες πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες, ώστε να προωθηθεί η τοπική ιστορία της Δυτ. Μακεδονίας, η οποία βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, καθώς αρκετές πτυχές της ιστορίας παραμένουν ακόμη ανεξερεύνητες, ενώ πλήθος χειρογράφων, εντύπων και γενικώς πηγών, δεν έχουν μελετηθεί ακόμη. Ιδιαίτερη θα είναι η προσπάθεια για μετάβαση από τη γεγονοτολογία στη συνθετική ερμηνεία του ιστορικού γίγνεσθαι καθώς και η ένταξη του ειδικού και ιδιαίτερου της τοπικής ιστορίας στο γενικό πλαίσιο της ελληνικής, βαλκανικής και ευρωπαϊκής ιστορίας.

  1. Η Δυτική Μακεδονία στους Νεότερους Χρόνους, Πρακτικά Α΄ Συνεδρίου Ιστορίας Δυτικής Μακεδονίας, Γρεβενά 2-5 Οκτωβρίου 2014, Επιστημονική-Εκδοτική Επιμέλεια: Χαρίτων Καρανάσιος, Κώστας Ντίνας, Δημήτρης Μυλωνάς, [Εταιρεία Δυτικομακεδονικών Μελετών, Επιστημονικές Εκδόσεις 1], Γρεβενά 2016

Advertisements
Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: